Het winterseizoen brengt niet alleen koude temperaturen met zich mee, maar ook de vervelende mogelijkheid dat je auto niet wil starten vanwege een zwakke accu. Is jouw accu aan vervanging toe, maar heb je geen tijd om op de levering van een nieuwe accu te wachten? Geen paniek! In deze eenvoudige gids leggen we stap voor stap uit hoe je je auto weer op de weg krijgt met behulp van startkabels, zelfs als je weinig tot geen technische kennis hebt.

Stappenplan: Hoe start ik mijn auto met startkabels? 

Stap 1: Rood op Dood + 

Bevestig het rode uiteinde van de startkabel aan de positieve pool (+) van de lege accu (dode auto). Dit is meestal aangeduid met een plus (+) symbool.

Stap 2: Rood op Donor + 

Sluit het andere rode uiteinde van de startkabel aan op de positieve pool (+) van de accu van de helpende auto (donor auto).

Stap 3: Zwart op Donor -

Bevestig het zwarte uiteinde van de startkabel aan de negatieve pool (-) van de accu van de donor auto.

Stap 4: Zwart op Metaal van Dood 

Plaats het laatste zwarte uiteinde van de startkabel op een ongeverfd metalen oppervlak van de auto met de lege accu (dode auto), bijvoorbeeld op een metalen chassisdeel.

Stap 5: Start Donor Auto 

Start de motor van de donor auto en laat deze een paar minuten draaien om de accu van de dode auto op te laden.

Stap 6: Start Dode Auto 

Probeer nu de motor van de auto met de lege accu te starten. Als het lukt, laat de motor dan draaien om de accu op te laden.

Stap 7: Maak een Ritje 

Als laatste stap in het proces is het raadzaam een stukje te gaan rijden met de eerder gestrande auto. Dit helpt de accu op te laden en zorgt ervoor dat je zonder verdere problemen weer de weg op kunt.

Met deze eenvoudige stappen en een beetje voorzichtigheid kunnen auto-eigenaren zonder technische kennis hun auto snel weer op de weg krijgen met behulp van startkabels. Onthoud altijd dat het belangrijk is de instructies nauwkeurig te volgen en, indien mogelijk, professionele hulp in te schakelen.
 

Startkabel Diktes: Kies de juiste dikte voor jouw auto

Wanneer je startkabels aanschaft, kom je verschillende diktes tegen, zoals 16mm2, 25mm2, en 35mm2. De dikte van de kabel speelt een cruciale rol bij het effectief starten van een auto. Voor compacte auto's en normale gebruiksomstandigheden zijn 16mm2 en 25mm2 doorgaans voldoende. Voor grotere voertuigen, zoals SUV's en bestelwagens, of bij extreme weersomstandigheden, zijn 35mm2 kabels aan te raden.

Diesel versus Benzine: Welke dikte kies je?

Voor dieselvoertuigen wordt vaak aanbevolen om dikkere startkabels te gebruiken dan voor benzinevoertuigen. Dieselvoertuigen vereisen over het algemeen meer stroom om te starten vanwege de hogere compressieverhouding en het vereiste hogere koppel. Daarom kunnen 35mm2 startkabels geschikter zijn voor dieselauto's, terwijl 25mm2 kabels nog steeds effectief zijn voor de meeste benzinevoertuigen.

Startkabels voor vrachtwagens en landbouwvoertuigen

Voor grotere voertuigen zoals vrachtwagens en landbouwvoertuigen kan het gebruik van extra dikke kabels, zoals 50mm2 en 70mm2, noodzakelijk zijn vanwege de krachtige accu's en de grotere motoren. Deze extra dikke kabels zijn met name bedoeld voor zwaardere voertuigen en spelen een cruciale rol in het garanderen van een krachtige en betrouwbare start, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden. Het is altijd verstandig om de specificaties van je voertuig en de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen bij het kiezen van de juiste startkabels.