Bij de aanschaf van accukabels is het belangrijk om accukabels in de juiste dikte te bestellen. Met het kiezen van de juiste dikte accukabel minimaliseer je vermogensverlies en voorkom je onnodige schade aan je installatie. Om de benodigde dikte van je accukabels te berekenen, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Deze berekening helpt je bij het kiezen van een accukabel die voldoet aan de energiebehoefte van je systeem. De formule neemt de maximale stroom van je installatie en de benodigde lengte van de accukabel als uitgangspunt.

Hier is hoe je het doet:

Stap 1: Bepaal de totale stroom in Ampère

Tel de maximale stroom (in ampère) van alle apparaten in je systeem bij elkaar op. Voor iedere verbruiker wordt de maximale continue stroom weergegeven in Ampère. Het is in dit geval niet van belang of er een acculader, dynamo of omvormer wordt aangesloten.

Stap 2: Bereken de totale kabellengte in meters

Breng vervolgens in kaart hoeveel afstand de stroom dient te overbruggen tussen de locatie van de accu en de locatie van het apparaat dat je wilt aansluiten. Houd er rekening mee dat we hier de kabeldikte voor een enkele kabel berekenen.

Stap 3: Bereken de benodigde kabeldikte

Gebruik de volgende formule om de benodigde kabeldikte (in mm²) te berekenen:

 

Benodigde kabeldikte (mm²) = Maximale continue stroom (A) x afstand x 0,2)

Voorbeeld

Stel, je wilt een acculader met een maximale stroom van 20A aansluiten op de boordaccu van je camper, waarbij er sprake is van een afstand van 2,5 meter tussen de accu en de acculader. In dat geval bereken je de benodigde kabeldikte als volgt:

 

Benodigde kabeldikte (mm²) = 20A x 2,5 x 0,2 = 10mm²

 

Dit betekent dat je een accukabel nodig hebt met een dikte van minstens 10mm² nodig hebt. Het is goed om te weten dat accukabels beschikbaar zijn in verschillende diktes. Komt jouw berekening uit op een waarde tussen twee kabeldiktes in? Rond in dat geval altijd af naar boven, zodat je zeker weet dat je nieuwe accukabels dik genoeg zijn.

Beschikbare diktes accukabel in mm²

  • 2,5 mm²
  • 4 mm²
  • 6 mm²
  • 10 mm²
  • 16 mm²
  • 25 mm²
  • 35 mm²
  • 50 mm²
  • 75 mm²

Deze berekening geeft je een goede indicatie van de kabeldikte die nodig is voor jouw systeem, maar houd ook rekening met andere factoren, zoals eventuele toekomstige uitbreidingen van je systeem, en mogelijke andere factoren die specifiek op jouw situatie van toepassing zijn.