Om de benodigde laadstroom voor je zonnestroominstallatie te berekenen, kun je een eenvoudige formule gebruiken. Deze berekening helpt je bij het kiezen van een MPPT laadregelaar die voldoet aan de energiebehoeften van je systeem. De formule neemt het totale wattage van je zonnepanelen en de spanning van je batterijsysteem als uitgangspunt.

Hier is hoe je het doet:

Stap 1: Bepaal het totale wattage van je zonnepanelen

Tel het vermogen (in watt) van alle zonnepanelen in je systeem bij elkaar op. Als je bijvoorbeeld 4 panelen hebt van elk 250 watt, dan is het totale wattage 1000 watt (4 x 250W).

Stap 2: Bepaal de systeemspanning van je batterij

Dit is de nominale spanning van je accu of accubank. Veelvoorkomende systeemspanningen zijn 12V, 24V, en 48V.

Stap 3: Bereken de benodigde laadstroom

Gebruik de volgende formule om de benodigde laadstroom (in ampère) te berekenen:

 

Benodigde Laadstroom (A) = Totaal Wattage Zonnepanelen (W) / Systeemspanning Batterij (V)

Voorbeeld

Stel, je hebt een totaal wattage van 1000W aan zonnepanelen en een systeemspanning van 24V, dan bereken je de benodigde laadstroom als volgt:

 

Benodigde Laadstroom = 1000W / 24V  =41.67A

 

Dit betekent dat je een MPPT laadregelaar nodig hebt die in staat is om minstens 41.67 ampère te leveren. Het is echter aan te raden om een laadregelaar te kiezen met een iets hogere capaciteit dan berekend, om ruimte te bieden voor dagen met hogere opbrengst en om de levensduur van de laadregelaar te verlengen.

Deze berekening geeft je een goede indicatie van de laadstroom die nodig is voor jouw systeem, maar houd ook rekening met andere factoren zoals de efficiëntie van de laadregelaar, eventuele toekomstige uitbreidingen van je systeem, en de specifieke laadbehoeften van je accu's.
 
Leestip: Lees hier hoe je in 5 stappen een MPPT laadregelaar kiest voor jouw zonnestroom installatie.